Bezpieczny sposób na wodór w samochodach?

25 czerwca 2014, 13:22

Brytyjscy naukowcy ze Science and Technology Facilities Council twierdzą, że dokonali przełomu na polu przechowywania wodoru. Przełom taki pozwoliłby na pojawienie się samochodów napędzanych wodorem.



Witamina D może zmniejszyć wagę, działając na mózg

24 czerwca 2014, 12:08

Witamina D wpływa na wagę i kontrolę poziomu glukozy, oddziałując na podwzgórze.


Linia najwyższego napięcia (750 kV)

Dron sobie poradzi

24 czerwca 2014, 10:44

W Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) trwają prace nad urządzeniem, które jest w stanie samodzielnie odnaleźć linie wysokiego napięcia, wylądować na nich i uzupełnić energię.


Czujnik w oku do monitorowania ciśnienia

17 czerwca 2014, 11:00

Inżynierowie z University of Washington w Seattle stworzyli prototyp czujnika do pomiaru zmian ciśnienia w gałce ocznej. Wszczepiałoby się go razem ze sztuczną soczewką podczas operacji usuwania zaćmy.


Bioniczna trzustka lepsza od pompy insulinowej

16 czerwca 2014, 12:31

U dorosłych i młodzieży bioniczna trzustka sprawdza się lepiej od pompy insulinowej.


HTTPA ma pomóc chronić dane

16 czerwca 2014, 07:55

Badacze z Decentralized Information Group z MIT-u proponują, by dane użytkowników internetu chronić za pomocą większej przejrzystości. Dotychczasowe próby ich ochrony, polegające na bezpiecznym przechowywaniu i szyfrowanym przesyłaniu, nie zdają bowiem egzaminu.


Jedna dawka i gotowe

10 czerwca 2014, 06:35

Badania pokazują, że nowy, podawany w zaledwie jednej dawce antybiotyk oritawancyna zwalcza uporczywe zakażenia skórne, w tym metycylinoopornym gronkowcem złocistym (MRSA). Efekt jest podobny jak przy wankomycynie, z tym że w przypadku tej ostatniej zastrzyki wykonuje się 2 razy dziennie przez 7-10 dni.


Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych

5 czerwca 2014, 10:55

W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.


Pajęczy ratunek dla pszczół?

4 czerwca 2014, 13:39

Nowy bioinsektycyd, stworzony z połączenia toksyny z jadu australijskiego pająka z rodziny Atracinae oraz lektyny z przebiśniegu, zabija wiele kluczowych szkodników upraw, nie szkodząc przy tym pszczołom.


Nadkrytyczna para w elektrowni słonecznej

4 czerwca 2014, 10:47

Inżynierom z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) udało się dokonać znaczącego przełomu na gruncie energetyki słonecznej. Wykorzystali oni mianowicie parę w stanie nadkrytycznym uzyskaną właśnie dzieki energii Słońca


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy